Acufene – cauze, simptome și tratamente

Acufenele, cunoscute și sub numele de tinitus, reprezintă o afecțiune auditivă în care o persoană percepe sunete sau zgomote în urechi sau cap în absența unei surse externe. Aceste sunete pot varia în intensitate și caracter și pot fi persistente sau temporare. Acufenele pot fi extrem de deranjante și pot afecta calitatea vieții unei persoane. În acest articol, vom explora cauzele, simptomele și opțiunile de tratament pentru acufene.

Cauzele acufenelor

Acufenele pot fi cauzate de mai multe factori, iar în multe cazuri, cauza exactă nu poate fi identificată. Cu toate acestea, există câteva cauze comune ale acufenelor:

 • Pierderea de auz: Unul dintre cei mai frecvenți factori care contribuie la apariția acufenelor este pierderea de auz legată de înaintarea în vârstă sau expunerea la zgomote puternice pe termen lung.
 • Infecții ale urechii: Infecțiile urechii pot provoca temporar acufene prin inflamarea și iritarea urechii medii.
 • Obstrucții ale urechii: O acumulare de cerumen în ureche sau alte obstrucții pot determina apariția acufenelor.
 • Traume la cap sau urechi: Loviturile la cap sau urechi pot provoca daune la nervii auditivi, cauzând acufene.

Simptomele acufenelor

Sunetele percepute în acufene pot varia de la un tiuit subtil la sunete puternice, asemănătoare cu bătăile inimii sau zgomote de explozie. Simptomele asociate acufenelor pot include:

 • Vajait în ureche sau urechi.
 • Tiuit în cap sau zgomote în ureche.
 • Disconfort sau anxietate crescută din cauza sunetelor persistente.
 • Dificultate în concentrare sau insomnie.

Opțiuni de tratament pentru acufene

Tratamentul pentru acufene depinde de cauza subiacentă a afecțiunii. În unele cazuri, acufenele pot fi temporare și pot dispărea de la sine. Cu toate acestea, în cazurile persistente, există mai multe opțiuni de tratament disponibile:

 • Medicamente pentru tinitus: Unele medicamente, cum ar fi anxioliticele sau corticosteroizii, pot ajuta la gestionarea simptomelor de acufene.
 • Terapie sonoră: Această terapie implică furnizarea de sunete de fundal pentru a masca sunetele acufene și a reduce disconfortul.
 • Terapie cognitiv-comportamentală: Această formă de terapie se concentrează pe gestionarea gândurilor și a comportamentelor legate de acufene și poate ajuta la reducerea anxietății asociate cu această afecțiune.

Acufene dex

Acufenele pot fi o experiență dificilă și deranjantă, dar există resurse disponibile pentru a vă ajuta să faceți față acestei afecțiuni. În plus, este important să căutați sfat medical și să discutați cu un specialist în auz pentru a determina ce opțiuni de tratament sunt potrivite pentru dvs.

1. Ce sunt acufenele?

Acufenele sunt sunete percepute în urechi sau cap în absența unei surse externe. Aceste sunete pot varia în intensitate și caracter.

2. Care sunt cauzele comune ale acufenelor?

Cauzele comune ale acufenelor includ pierderea de auz, infecții ale urechii, obstrucții ale urechii și traume la cap sau urechi.

3. Există tratament pentru acufene?

Tratamentul pentru acufene depinde de cauza subiacentă a afecțiunii. Unele opțiuni de tratament includ medicamente pentru tinitus, terapie sonoră și terapie cognitiv-comportamentală.

4. Cum pot gestiona anxietatea asociată cu acufenele?

Terapia cognitiv-comportamentală poate ajuta la gestionarea anxietății asociate cu acufenele prin schimbarea gândurilor și comportamentelor legate de afecțiune.


Vezi și:

Asher

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Asher

Lasă un comentariu