Analiza aptt: ce înseamnă, de ce este importantă și ce înseamnă aptt crescut

Analiza APTT, sau timpul parțial de tromboplastină activată, este un test de laborator esențial pentru evaluarea funcției de coagulare a sângelui. Acest test furnizează informații valoroase despre capacitatea organismului de a forma cheaguri de sânge, ceea ce este crucial pentru prevenirea hemoragiilor excesive și a altor complicații legate de coagulare.

Ce Este Analiza APTT?

Analiza APTT este un test de sânge care măsoară timpul necesar pentru ca sângele să formeze un cheag, atunci când este expus la substanțe chimice care activează procesul de coagulare. Acest test se realizează pentru a evalua starea complexului de coagulare a sângelui și pentru a depista eventualele deficiențe sau tulburări ale acestui sistem.

Analiza APTT se bazează pe interacțiunea între factorii de coagulare din sânge și tromboplastina activată. Factorii de coagulare sunt proteine esențiale pentru procesul de coagulare a sângelui și includ factorii numerotați de la I la XII.

De Ce Este Importantă Analiza APTT?

Analiza APTT este esențială pentru diagnosticarea și monitorizarea unor afecțiuni medicale precum:

 • Tromboza venoasă profundă (TVP)
 • Embolia pulmonară
 • Hemofilie
 • Deficiențe ale factorilor de coagulare
 • Boala von Willebrand
 • Tulburări de sângerare

Acest test poate ajuta medicii să identifice cauza unor sângerări neobișnuite sau a riscului crescut de cheaguri de sânge și să recomande tratamentul adecvat în funcție de rezultate.

APTT Crescut – Ce Înseamnă?

Un rezultat al analizei APTT care este mai mare decât intervalul normal poate indica o problemă de coagulare. APTT crescut poate fi asociat cu următoarele condiții:

 • Deficiența unui factor de coagulare
 • Tratament cu anticoagulante (medicamente care subțiază sângele)
 • Boala hepatică
 • Boala renală
 • Lupus eritematos sistemic

Este important de subliniat că un rezultat APTT crescut nu este un diagnostic în sine, ci indică necesitatea unor investigații suplimentare pentru a identifica cauza exactă și pentru a stabili planul de tratament adecvat.

Cum Se Realizează Analiza APTT?

Analiza APTT se efectuează în laboratoare de analize medicale și implică recoltarea unei probe de sânge dintr-o venă a brațului. Pacientul nu trebuie să mănânce sau să bea nimic înainte de test și să urmeze instrucțiunile medicului sau ale personalului medical cu privire la orice medicamente care trebuie oprite înainte de testare.

Tromboplastina și Analiza APTT

Tromboplastina folosită în analiza APTT este o substanță care inițiază procesul de coagulare a sângelui. Aceasta este esențială pentru a evalua funcția adecvată a factorilor de coagulare.

Rezultatele analizei APTT sunt exprimate în secunde sau ca raport între timpul de coagulare al probei și timpul de coagulare al unei probe de control. Valorile normale pot varia în funcție de laborator, dar de obicei se încadrează în intervalul 25-35 de secunde sau raportul 0,8-1,2.

1. Cât de des este necesară analiza APTT?

Rata la care se efectuează analiza APTT depinde de afecțiunile medicale individuale ale pacientului. Medicul poate recomanda testarea regulată pentru monitorizarea tratamentului sau în cazul unor condiții de coagulare preexistente.

2. Ce înseamnă un rezultat APTT crescut?

Un rezultat APTT crescut indică un potențial defect în sistemul de coagulare al sângelui și poate necesita investigații suplimentare pentru a identifica cauza exactă și a stabili un plan de tratament adecvat.

3. Care sunt simptomele unei probleme de coagulare a sângelui?

Simptomele pot varia în funcție de afecțiunea specifică, dar pot include sângerări neobișnuite, echimoze frecvente, sângerări gingivale excesive sau riscul crescut de cheaguri de sânge.

În concluzie, analiza APTT este un instrument important în diagnosticarea și managementul afecțiunilor de coagulare a sângelui. Este esențial să discutați cu medicul dumneavoastră dacă sunteți preocupat de starea dumneavoastră de coagulare sau aveți simptome neobișnuite. Prin intermediul acestui test, se pot identifica problemele de coagulare și se poate iniția tratamentul adecvat pentru a vă menține sănătos și în siguranță.


Vezi și:

Asher

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Asher

Lasă un comentariu