Analiza ca 125: ce trebuie să știți despre valorile normale și interpretare

Analiza CA 125 este un test medical important, folosit pentru detectarea și monitorizarea afecțiunilor legate de sistemul reproducător. În acest articol, vom explora în detaliu ceea ce trebuie să știți despre analiza CA 125, valorile normale, interpretarea rezultatelor și multe altele.

Despre analiza ca 125

Analiza CA 125, sau antigenul cancerului 125, este o substanță produsă de celulele ovarului și de alte țesuturi din pelvisul mic. Acest test este adesea utilizat pentru depistarea și monitorizarea cancerului ovarian, dar poate fi, de asemenea, influențat de alte afecțiuni non-canceroase. Analiza CA 125 este, în principal, recomandată pentru:

  • Depistarea cancerului ovarian
  • Monitorizarea eficacității tratamentului pentru cancerul ovarian
  • Detectarea recidivei cancerului ovarian

Valorile normale ale ca 125

Interpretarea corectă a rezultatelor analizei CA 125 implică cunoașterea valorilor normale. Valorile normale ale CA 125 pot varia ușor în funcție de laboratoarele și metodele utilizate pentru testare. Cu toate acestea, în general, valoarea normală a CA 125 se situează sub 35 unități per mililitru (U/ml).

Este important de menționat că nivelurile ridicate ale CA 125 nu indică întotdeauna prezența cancerului ovarian, deoarece acestea pot fi influențate și de alte condiții medicale. Prin urmare, analiza CA 125 nu este un test de diagnostic pentru cancerul ovarian, ci mai degrabă un instrument de screening și monitorizare.

Analiza scor roma pret medlife

În România, puteți efectua analiza CA 125 la diferite laboratoare medicale, inclusiv la Medlife, sub numele de „Scor Roma”. Prețul pentru acest test poate varia în funcție de laborator și locație, dar este important să discutați cu medicul dumneavoastră și să verificați costurile exacte înainte de efectuarea testului.

Ca 125 marit cauze

Cauzele nivelurilor crescute ale CA 125 pot include, dar nu se limitează la:

  • Endometrioză
  • Fibroame uterine
  • Infecții pelvine
  • Boală inflamatorie pelvină
  • Ciroză hepatică
  • Boli inflamatorii intestinale

Este crucial să înțelegeți că un nivel crescut al CA 125 nu înseamnă în mod automat că aveți cancer ovarian. Medicul dumneavoastră va lua în considerare rezultatele analizei CA 125 în contextul istoricului medical și a altor investigații pentru a face o evaluare precisă.

1. Care sunt valorile normale ale CA 125?

Valorile normale ale CA 125 variază ușor în funcție de laborator, dar în general, se consideră că nivelurile sub 35 U/ml sunt normale.

2. Ce afectiuni pot determina niveluri crescute ale CA 125?

Nivelurile crescute ale CA 125 pot fi cauzate de afecțiuni precum endometrioza, fibroamele uterine, infecții pelvine și multe altele. Nu sunt specifice doar cancerului ovarian.

3. Cât costă analiza Scor Roma la Medlife?

Costul analizei Scor Roma la Medlife poate varia. Este recomandat să contactați laboratorul pentru a obține informații actualizate despre prețuri.

4. Analiza CA 125 este un test de diagnostic pentru cancerul ovarian?

Nu, analiza CA 125 nu este un test de diagnostic pentru cancerul ovarian. Este utilizată pentru screening și monitorizare, iar un rezultat crescut necesită investigații suplimentare pentru a stabili diagnosticul corect.

În concluzie, analiza CA 125 este un instrument valoros în detectarea și monitorizarea afecțiunilor legate de sistemul reproducător. Cu toate acestea, interpretarea rezultatelor trebuie făcută cu grijă, ținând cont de valorile normale și de contextul medical al pacientului.


Vezi și:

Asher

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Asher

Lasă un comentariu