Ce trebuie să mâncați când aveți giardia

Giardia este o infecție parazitară care poate afecta tractul digestiv uman. Este cauzată de un parazit numit Giardia lamblia și poate provoca simptome neplăcute precum diaree, crampe abdominale și greață. Tratamentul pentru giardia include, în primul rând, medicamente prescrise de către medicul dumneavoastră, dar și o alimentație corespunzătoare joacă un rol important în recuperare și în gestionarea simptomelor. Acest articol vă va ghida prin ceea ce trebuie să mâncați când aveți giardia pentru a vă ajuta să vă simțiți mai bine.

Alimente ușor de digerat

Când aveți giardia, este important să evitați alimentele grele și grase care pot irita stomacul și intestinul. Optați pentru alimente ușor de digerat, cum ar fi orezul fiert, cartofii fierți, puiul fiert sau aburit și peștele alb. Aceste alimente nu pun presiune suplimentară asupra sistemului digestiv și vă pot ajuta să reduceți disconfortul abdominal.

Fibre solubile

Fibrele solubile sunt benefice pentru persoanele cu giardia, deoarece pot ajuta la reducerea diareei. Alimente precum ovăzul, mazărea, merele și bananele conțin fibre solubile care pot ajuta la absorbția apei în intestin și la încetinirea mișcărilor intestinale.

Produse lactate ușoare

Mulți oameni cu giardia pot dezvolta intoleranță la lactoză temporară, ceea ce înseamnă că nu pot digera lactoza din lapte și produse lactate. Cu toate acestea, iaurtul simplu sau brânza cu conținut scăzut de grăsimi pot fi mai ușor de digerat și pot furniza proteine și probiotice benefice pentru sistemul digestiv.

Legume fierte și fructe coapte

Legumele și fructele crude pot fi dificil de digerat pentru unele persoane cu giardia din cauza conținutului lor de fibre și enzime. Încercați să gătiți legumele și să coaceți fructele pentru a le face mai ușor de consumat. Morcovii, dovleacul și cartofii dulci sunt opțiuni bune.

Evitați alimentele procesate și picante

Alimentele procesate, precum chipsurile și biscuiții, precum și alimentele picante pot irita tractul digestiv și pot agrava simptomele giardiei. Este recomandabil să evitați aceste alimente pe perioada infecției și să vă concentrați pe opțiunile mai ușoare de mai sus.

Este important să beți multă apă

Pe lângă alimentație, este esențial să vă asigurați că vă hidratați corespunzător. Diareea poate duce la pierderea de lichide și electroliți, așa că beți multă apă și, în cazuri grave, puteți recurge la soluții de rehidratare orală.

Când să consultați un medic

Dacă aveți simptome severe sau simptome care persistă mai mult de câteva zile, consultați întotdeauna un medic. Giardia poate necesita tratament medical pentru a fi complet eliminată din organism.

Întrebări frecvente despre giardia

Ce este giardia?

Giardia este o infecție parazitară cauzată de un microorganism numit Giardia lamblia. Această infecție poate afecta tractul digestiv uman și poate cauza simptome precum diaree, greață și crampe abdominale.

Există vreo vaccinare împotriva giardiei?

Nu există un vaccin disponibil împotriva giardiei, dar infecția poate fi tratată cu medicamente prescrise de către medicul dumneavoastră.

Care este cel mai bun mod de a preveni giardia?

Pentru a preveni giardia, este important să vă spălați pe mâini cu regularitate, să evitați consumul de apă contaminată și să practicați igiena bună în timpul pregătirii alimentelor.

Este giardia contagioasă?

Da, giardia poate fi contagioasă și se poate răspândi de la o persoană la alta prin contactul cu fecalele infectate. Este important să respectați măsurile de igienă pentru a preveni transmiterea infecției.


Vezi și:

Asher

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Asher

Lasă un comentariu