Cum să alegeți corect uleiul de motor pentru motorul dvs.: ghidul complet

Atunci când vine vorba de întreținerea vehiculului dvs., alegerea corectă a uleiului de motor este esențială pentru buna funcționare și longevitatea motorului. Cu toate opțiunile disponibile pe piață, poate fi copleșitor să decideți care este cel mai potrivit pentru motorul dvs. Cu toate acestea, în acest ghid complet, vom dezvălui tot ce trebuie să știți despre uleiul de motor, inclusiv ce înseamnă specificația „ca 72 4” și cum să alegeți uleiul potrivit pentru mașina dvs.

Ce înseamnă „ca 72 4” în specificațiile uleiului de motor?

Specificarea „ca 72 4” în uleiul de motor este un cod care oferă informații esențiale despre performanța uleiului și tipul de motor pentru care este potrivit. Să disecăm acest cod pentru a înțelege mai bine ce înseamnă:

CA 72 4
Cod de Calitate Clasa de Vâscozitate Tipul Uleiului
CA 72 4

CA : Codul de calitate indică nivelul de performanță al uleiului. Cu cât numărul este mai mare, cu atât uleiul oferă o protecție mai bună pentru motor.

72 : Clasa de vâscozitate se referă la capacitatea uleiului de a curge la temperaturi diferite. Cu cât numărul este mai mare, cu atât uleiul are o vâscozitate mai mare la temperaturi ridicate.

4 : Tipul uleiului indică compoziția și utilizarea sa. Uleiul „4” este un ulei multigrad, potrivit pentru motoarele moderne.

Cum să alegeți uleiul de motor potrivit pentru vehiculul dvs.

Alegerea uleiului de motor potrivit este crucială pentru performanța motorului și longevitatea acestuia. Iată câțiva pași esențiali pentru a vă ajuta să faceți cea mai bună alegere:

  1. Consultați manualul vehiculului: Manualul proprietarului vehiculului dvs. va oferi recomandări specifice cu privire la specificațiile uleiului de motor potrivit pentru motorul dvs. Acesta este primul loc unde ar trebui să căutați.
  2. Înțelegeți clasa de vâscozitate: Clasa de vâscozitate a uleiului trebuie să fie compatibilă cu condițiile climatice și temperaturile medii din zona în care conduceți. De exemplu, uleiul cu vâscozitate mai mică (mai subțire) poate fi potrivit pentru temperaturi mai reci, în timp ce vâscozitățile mai mari sunt mai bune la temperaturi ridicate.
  3. Verificați specificația API și ACEA: Organizațiile precum API (American Petroleum Institute) și ACEA (European Automobile Manufacturers Association) clasifică uleiurile de motor în funcție de performanța lor. Asigurați-vă că uleiul ales corespunde cerințelor acestor organizații.
  4. Luând în considerare tipul de motor: Diferite tipuri de motoare (benzină, diesel, turbo) pot necesita uleiuri specifice. Asigurați-vă că alegeți un ulei potrivit pentru tipul de motor al vehiculului dvs.
  5. Buget și preferințe personale: În cele din urmă, țineți cont de bugetul dvs. și de preferințele personale în ceea ce privește brandurile de ulei. Majoritatea producătorilor de uleiuri de înaltă calitate oferă opțiuni pentru diferite bugete.

Recomandări generale:

Pentru a vă face alegerea mai ușoară, iată câteva uleiuri de motor populare care corespund specificației „ca 72 4” și sunt potrivite pentru o gamă variată de vehicule:

  • Castrol EDGE 5W-30: Un ulei de înaltă performanță potrivit pentru motoarele moderne.
  • Mobil 1 0W-20: Un ulei sintetic de înaltă calitate potrivit pentru vehiculele cu cerințe stricte.
  • Valvoline High Mileage 10W-30: Ideal pentru vehiculele cu un kilometraj mai mare.

Întrebări frecvente despre alegerea uleiului de motor

1. Cât de des trebuie să schimb uleiul de motor?

Intervalul de schimb al uleiului de motor poate varia în funcție de vehiculul dvs. și tipul de ulei folosit. Consultați manualul vehiculului pentru recomandările specifice. În general, se recomandă să schimbați uleiul la fiecare 5.000 până la 7.500 de mile sau la fiecare 6 luni, în funcție de care intervine mai devreme.

2. Este mai bine să folosesc ulei sintetic sau ulei conventional?

Uleiul sintetic are avantaje precum rezistența la temperaturi extreme și curgerea mai bună la temperaturi scăzute. Cu toate acestea, uleiul convențional poate fi mai potrivit pentru vehicule mai vechi sau cu un kilometraj mai mare. Alegerea depinde de tipul de motor și preferințele dvs.

3. Pot folosi ulei de motor cu o specificație diferită de cea recomandată în manualul vehiculului?

Este recomandabil să folosiți uleiul specificat în manualul vehiculului dvs. Uleiurile cu specificații diferite pot afecta performanța motorului sau pot duce la anularea garanției.

În concluzie, alegerea corectă a uleiului de motor este esențială pentru sănătatea motorului dvs. Consultați manualul vehiculului, înțelegeți specificațiile și țineți cont de condițiile de conducere pentru a lua cea mai bună decizie pentru vehiculul dvs. Un ulei de calitate și schimbarea regulată a acestuia vă vor ajuta să mențineți performanța motorului la cote maxime și să prelungiți viața vehiculului dvs.


Vezi și:

Asher

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Asher

Lasă un comentariu