Dermatophagoides farinae – cunoașteți această creatură minusculă care vă poate afecta sănătatea

Când vine vorba de alergii și probleme respiratorii, dermatophagoides farinae poate juca un rol semnificativ în viața noastră. Această creatură microscopică, adesea numită pur și simplu „acarianul făinii,” este unul dintre principalii vinovați pentru alergiile la praf și poate provoca disconfort sever persoanelor sensibile. În acest articol, vom explora în detaliu dermatophagoides farinae, includând caracteristicile sale, habitatul, impactul asupra sănătății umane și modalitățile de gestionare a expunerii la această mică creatură.

Cunoașterea dermatophagoides farinae

Dermatophagoides farinae este o specie de acarian care face parte din familia Pyroglyphidae. Acesta este un organism microscop de aproximativ 0,3 milimetri în lungime și se hrănește cu particule fine de piele umană și animală, precum și cu alte detritusuri organice găsite în praf. De aceea, este adesea găsit în mediul nostru de viață și poate deveni o sursă majoră de alergii.

Habitatul dermatophagoides farinae

Acești acarieni sunt adaptabili și se pot găsi în întreaga lume, în special în locuințele umane. Ei trăiesc în special în zonele de praf din casă, cum ar fi saltelele, pernele, covoarele și textilele. De asemenea, pot fi găsiți în materialele de acoperire a mobilierului și în perdele.

Deși numele lor sugerează că se hrănesc cu făină, nu este cazul. De fapt, dieta lor constă în principal din resturi de piele exfoliată de la oameni și animale.

Impactul asupra sănătății umane

Principalul impact al dermatophagoides farinae asupra sănătății umane este legat de alergiile la praf. Atunci când acești acarieni își găsesc drumul în sistemul de ventilație al casei și sunt inhalate sau intră în contact cu pielea, pot declanșa reacții alergice la persoanele sensibile.

Simptomele alergiilor la dermatophagoides farinae pot include:

 • Strănut frecvent
 • Nas înfundat sau curgător
 • Mâncărime la nivelul ochilor și nasului
 • Tuse și senzație de gât iritat
 • Erupții cutanate
 • Respirație șuierătoare sau dificultăți respiratorii la persoanele cu astm

Este important de menționat că, în cazul unor persoane alergice, expunerea repetată la acești acarieni poate agrava simptomele și poate duce la complicații respiratorii mai grave.

Gestionarea expunerii la dermatophagoides farinae

Pentru a gestiona expunerea la dermatophagoides farinae și pentru a reduce simptomele alergiilor la praf, există câteva măsuri pe care le puteți lua:

 • Utilizați huse impermeabile pentru saltea și perne pentru a preveni intrarea acarienilor în aceste zone.
 • Spălați regulat lenjeria de pat și textilele la temperaturi ridicate (cel puțin 60°C) pentru a ucide acarienii.
 • Folosiți un aspirator cu filtru HEPA pentru a curăța covoarele și textilele.
 • Aerați bine casa pentru a reduce umiditatea, deoarece acarienii se dezvoltă mai greu în medii uscate.
 • Utilizați purificatoare de aer cu filtre speciale pentru alergeni.

Întrebări frecvente despre dermatophagoides farinae

Cum pot să-mi dau seama dacă sunt alergic la dermatophagoides farinae?

Un semn clar al alergiei la acești acarieni este apariția simptomelor de alergie atunci când sunteți expus la praf, în special în mediul casnic. Dacă aveți suspiciuni, consultați un specialist alergolog pentru teste specifice.

Există metode de prevenire a alergiilor la dermatophagoides farinae?

Da, există. Măsurile de prevenire includ utilizarea husele impermeabile pentru saltea și perne, spălarea regulată a lenjeriei de pat la temperaturi ridicate și menținerea unei umidități optime în casă.

Care este diferența dintre dermatophagoides farinae și dermatophagoides pteronyssinus?

Dermatophagoides farinae și dermatophagoides pteronyssinus sunt două specii diferite de acarieni care pot provoca alergii la praf. Cu toate acestea, simptomele cauzate de acești doi acarieni sunt similare. Diferența constă în preferințele lor alimentare și habitaturile lor, dar impactul asupra sănătății umane este asemănător.


Vezi și:

Asher

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Asher

Lasă un comentariu