Diaree în sarcină: Cum să o tratezi în ultimul trimestru?

Diareea în sarcină este un fenomen destul de comun, mai ales în ultimul trimestru. Aceasta poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv schimbările hormonale, dieta, stresul sau infecțiile. Deși poate fi inconfortabilă și deranjantă, diareea în timpul sarcinii nu este, în general, o problemă gravă și poate fi gestionată.

Cauze și simptome ale diareei în sarcină

Diareea în sarcină poate fi cauzată de mai mulți factori, cum ar fi:

 • Schimbările hormonale: Schimbările în nivelurile hormonale pot afecta tractul digestiv și pot duce la diaree.
 • Dieta: Consumul de alimente picante, grase sau lactate poate provoca diaree la unele femei însărcinate.
 • Stresul: Stresul și anxietatea pot afecta funcționarea normală a tractului digestiv.
 • Infecții: Anumite infecții, cum ar fi gastroenterita virală sau bacteriană, pot cauza diaree.

Simpomele diareei în sarcină pot include:

 • Stare generală de rău.
 • Usturime și durere la nivelul abdomenului.
 • Nevoia frecventă de a merge la toaletă.
 • Diareea poate fi însoțită de alte simptome, cum ar fi greața, vărsăturile și febra.

Cum să tratezi diareea în sarcină

Dacă ai diaree în timpul sarcinii, este important să consulți medicul tău pentru a stabili cauza și pentru a primi un tratament adecvat. În general, diareea ușoară poate fi tratată acasă, prin următoarele măsuri:

 • Rehidratarea: Este important să te hidratezi corespunzător pentru a compensa pierderile de lichide cauzate de diaree. Poți bea apă, sucuri naturale sau băuturi electrolitice.
 • Dieta: Evită alimentele care pot irita stomacul, cum ar fi alimentele picante, grase sau lactate.
 • Medicamente: În unele cazuri, medicul tău poate recomanda medicamente pentru a reduce simptomele diareei.

În cazul diareei severe sau a diareei care persistă, medicul tău poate recomanda teste suplimentare pentru a identifica cauza și pentru a primi un tratament adecvat.

Prevenirea diareei în sarcină

Pentru a preveni diareea în timpul sarcinii, este important să ai o dietă sănătoasă și echilibrată, să eviți alimentele care pot irita stomacul și să reduci nivelul de stres. De asemenea, spălarea regulată a mâinilor poate ajuta la prevenirea infecțiilor care pot cauza diaree.

Diareea în sarcină poate fi inconfortabilă, dar nu este, în general, o problemă gravă. Este important să consulți medicul tău pentru a stabili cauza și pentru a primi un tratament adecvat. Prin urmarea unui plan de tratament și a măsurilor preventive, poți gestiona diareea și te poți concentra pe sănătatea ta și a bebelușului tău.

Întrebări frecvente

În continuare, vom răspunde la unele întrebări frecvente legate de diareea în sarcină.

Întrebare Răspuns
1. Este normal să am diaree în timpul sarcinii? Da, diareea poate fi un simptom normal în timpul sarcinii, mai ales în ultimul trimestru. Aceasta poate fi cauzată de schimbările hormonale, dieta sau alte factori. Cu toate acestea, dacă diareea este severă sau persistentă, este important să consulți medicul tău.
2. Ce pot face pentru a gestiona diareea în timpul sarcinii? Pentru a gestiona diareea în timpul sarcinii, este important să te hidratezi corespunzător, să eviți alimentele care pot irita stomacul și să consulți medicul tău pentru un tratament adecvat. Medicul tău poate recomanda medicamente sau alte măsuri pentru a reduce simptomele diareei.
3. Pot lua medicamente pentru diaree în timpul sarcinii? Da, medicamentele pentru diaree pot fi administrate în timpul sarcinii, dar numai sub supravegherea medicului tău. Este important să consulți medicul tău înainte de a lua orice medicament, chiar și cele disponibile fără prescripție medicală.
4. Cum pot preveni diareea în timpul sarcinii? Pentru a preveni diareea în timpul sarcinii, este important să ai o dietă sănătoasă și echilibrată, să eviți alimentele care pot irita stomacul și să reduci nivelul de stres. De asemenea, spălarea regulată a mâinilor poate ajuta la prevenirea infecțiilor care pot cauza diaree.
5. Când ar trebui să consult medicul în cazul diareei în sarcină? Dacă diareea este severă, persistentă sau însoțită de alte simptome, cum ar fi vărsăturile sau febra, ar trebui să consulți medicul tău. De asemenea, dacă ai întrebări sau îngrijorări legate de diareea în timpul sarcinii, este important să discuți cu medicul tău.


Vezi și:

Asher

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Asher

Lasă un comentariu