Diverticul meckel – cauze, simptome și tratament

Diverticulul Meckel este o afecțiune rară a intestinului subțire, care se dezvoltă în timpul dezvoltării fetale și poate provoca simptome neplăcute sau complicații grave. În acest articol, vom explora în detaliu ce este Diverticul Meckel, care sunt cauzele sale, simptomele caracteristice și opțiunile de tratament disponibile.

Ce este Diverticul Meckel?

Diverticulul Meckel este o mica protuberanță sau o umflătură care se formează în intestinul subțire, în special în partea numită ileum. Această afecțiune se dezvoltă în timpul dezvoltării fetale și este adesea prezentă de la naștere. Deși mulți oameni trăiesc cu Diverticul Meckel fără să știe, aceasta poate deveni o problemă atunci când cauzează simptome sau complicații.

Cauzele diverticulului meckel

Cauza exactă a Diverticulului Meckel nu este pe deplin înțeleasă, dar se crede că este legată de dezvoltarea fetală. În mod normal, o structură numită ductul vitelin se conectează la intestinul fetal și se resoarbe treptat. În cazul Diverticulului Meckel, acest duct nu se resoarbe complet și poate forma un mic diverticul sau umflătură.

Simptomele diverticulului meckel

Majoritatea oamenilor cu Diverticul Meckel nu experimentează simptome și pot trăi toată viața fără să știe că au această afecțiune. Cu toate acestea, în unele cazuri, Diverticulul Meckel poate provoca următoarele simptome:

  • Dureri abdominale recurente, în special în partea inferioară a abdomenului
  • Sângerare rectală neobișnuită, care poate apărea sub formă de sânge roșu sau închis în scaun
  • Greață și vărsături
  • Urmărire neintenționată în greutate

Complicații posibile

Diverticulul Meckel poate duce la complicații grave în unele cazuri. Una dintre cele mai frecvente complicații este sângerarea intestinală. Diverticulul Meckel poate conține țesut gastric sau pancreatic, care poate secreta acizi sau enzime care irită mucoasa intestinală și pot provoca sângerări.

Diagnostic și tratament

Pentru a diagnostica Diverticulul Meckel, medicul poate utiliza o serie de teste, cum ar fi examinarea cu ajutorul imaginilor, endoscopia sau analizele de sânge pentru a verifica sângerarea. Tratamentul depinde de severitatea simptomelor și de eventualele complicații.

Opțiunile de tratament pot include:

  • Medicamente pentru a controla simptomele, cum ar fi durerile și sângerarea
  • Chirurgie pentru a îndepărta Diverticulul Meckel în cazuri severe sau în caz de complicații

Cât de comun este Diverticulul Meckel?

Diverticul Meckel este o afecțiune rară, afectând aproximativ 2% din populație.

La ce vârstă se poate dezvolta Diverticulul Meckel?

Diverticulul Meckel este o afecțiune congenitală și se dezvoltă în timpul dezvoltării fetale. Cu toate acestea, simptomele pot apărea la orice vârstă, dar sunt mai frecvente la copii și adulți tineri.

Care sunt opțiunile de tratament disponibile?

Opțiunile de tratament variază în funcție de severitatea simptomelor. Acestea pot include administrarea de medicamente pentru controlul simptomelor sau chirurgia pentru îndepărtarea diverticulului în cazurile grave sau cu complicații.

Este Diverticulul Meckel ereditar?

De obicei, Diverticulul Meckel nu este considerat o afecțiune ereditară, deoarece este legată de dezvoltarea fetală și nu este transmisă de la părinți la copii.

Pot preveni Diverticulul Meckel?

Deoarece Diverticulul Meckel este o afecțiune congenitală, nu poate fi prevenită. Cu toate acestea, monitorizarea medicală și tratamentul adecvat pot ajuta la gestionarea simptomelor și la prevenirea complicațiilor.


Vezi și:

Asher

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Asher

Lasă un comentariu