Gonartroza: simptome, cauze și tratament

Gonartroza, cunoscută și sub denumirea de osteoartrită a genunchiului, este o afecțiune articulară degenerativă care afectează articulațiile genunchilor. Este una dintre cele mai comune probleme de sănătate ale articulațiilor și poate cauza disconfort semnificativ și limitări în mobilitate. În acest articol, vom explora în detaliu ce este gonartroza, care sunt simptomele sale caracteristice, cauzele subiacente și opțiunile de tratament disponibile.

Ce Este Gonartroza?

Gonartroza este o afecțiune articulară degenerativă care afectează cartilajul articulației genunchiului. Cartilajul este țesutul moale și neted care acoperă suprafețele oaselor în articulație, permițându-le să alunece ușor una peste cealaltă în timpul mișcării. În gonartroză, cartilajul genunchiului se deteriorează treptat, ceea ce duce la frecarea oaselor și la formarea de osteofite sau ciocuri osoase. Acest proces poate fi dureros și limitativ în ceea ce privește funcționarea articulației genunchiului.

Simptomele gonartrozei

Simptomele gonartrozei pot varia de la ușoare la severe și pot include următoarele:

 • Durere în genunchi, mai ales la mișcare sau după perioade îndelungate de stat în picioare.
 • Rigiditate și limitare a mișcării în articulația genunchiului.
 • Crepitații sau zgomote la nivelul genunchiului în timpul mișcării.
 • Umflarea genunchiului, în special după activitate fizică intensă.

Este important de menționat că gonartroza poate fi bilaterală, afectând ambele genunchi, sau unilaterală, afectând doar un genunchi.

Cauzele gonartrozei

Cauzele exacte ale gonartrozei nu sunt încă pe deplin înțelese, dar există factori de risc și mecanisme implicate, printre care se numără:

 • Înaintarea în vârstă, deoarece cartilajul se deteriorează natural odată cu înaintarea în vârstă.
 • Leziuni anterioare ale genunchiului, cum ar fi entorsele sau rupturile de menisc.
 • Supraponderabilitatea sau obezitatea, care exercită presiune suplimentară asupra articulațiilor genunchiului.
 • Ereditatea, deoarece anumite gene pot crește susceptibilitatea la dezvoltarea gonartrozei.
 • Activitatea fizică intensă sau repetitivă, care poate contribui la uzura articulației genunchiului.

Tratamentul gonartrozei

Tratamentul gonartrozei are ca scop ameliorarea simptomelor, încetinirea progresiei bolii și îmbunătățirea calității vieții pacienților. Opțiunile de tratament pot include:

 • Fizioterapie pentru întărirea musculaturii în jurul genunchiului și îmbunătățirea mobilității.
 • Medicație pentru reducerea durerii și a inflamației, cum ar fi antiinflamatoarele non-steroidiene.
 • Terapie cu infiltratii de acid hialuronic pentru lubrifierea articulației genunchiului.
 • Intervenție chirurgicală, cum ar fi artroplastia de genunchi, în cazurile severe sau când tratamentele non-chirurgicale nu au avut succes.

Gonartroza tratament

Tratamentul gonartrozei trebuie să fie personalizat în funcție de stadiul bolii, severitatea simptomelor și necesitățile individuale ale pacientului. Este esențial să consultați un medic specialist în ortopedie pentru evaluare și planificarea tratamentului adecvat.

Gonartroza Bilaterala

Gonartroza bilaterală este forma în care ambele genunchi sunt afectate de boală. Aceasta poate fi mai dificil de gestionat, dar tratamentul adecvat poate ameliora simptomele și îmbunătăți calitatea vieții pacientului. Terapia trebuie adaptată în funcție de gravitatea gonartrozei bilaterale și de răspunsul la tratament.

Faqs despre gonartroză

Ce este gonartroza?

Gonartroza este o afecțiune articulară degenerativă care afectează articulațiile genunchilor, caracterizată prin deteriorarea cartilajului articular.

Care sunt simptomele gonartrozei?

Simptomele gonartrozei pot include durere în genunchi, rigiditate, limitare a mișcării, crepitații și umflarea articulației genunchiului.

Care este tratamentul pentru gonartroză?

Tratamentul gonartrozei poate include fizioterapie, medicație, terapie cu infiltratii, și în unele cazuri, intervenție chirurgicală, în funcție de severitatea bolii.


Vezi și:

Asher

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Asher

Lasă un comentariu