Hemoglobina mică în sarcină

Sarcina este o perioadă în care organismul unei femei se schimbă dramatic pentru a susține dezvoltarea și creșterea unui nou copil. Hemoglobina este o proteină din sânge care transportă oxigenul de la plămâni la toate celulele corpului. Hemoglobina scăzută în timpul sarcinii este o problemă comună și poate cauza complicații atât pentru mamă, cât și pentru copil.

Cauzele hemoglobinei scăzute în timpul sarcinii

Există mai multe motive pentru care nivelul de hemoglobină poate scădea în timpul sarcinii:

 • Creșterea volumului de sânge: Corpul unei femei începe să producă mai mult sânge pentru a susține creșterea și dezvoltarea copilului. Cu toate acestea, volumul de sânge crește mai rapid decât producția de globule roșii, ceea ce poate duce la o diluție a hemoglobinei.
 • Consumul de fier: Fierul este esențial pentru producția de globule roșii. Sarcina poate face ca o femeie să consume mai mult fier decât de obicei, ceea ce poate duce la o scădere a nivelului de hemoglobină.
 • Deficiența de fier preexistentă: Femeile care au avut o deficiență de fier înainte de sarcină sunt mai susceptibile să dezvolte hemoglobină scăzută în timpul sarcinii.
 • Vărsături și greață: Aceste simptome comune ale sarcinii pot duce la scăderea consumului de alimente și, prin urmare, la scăderea aportului de fier.
 • Sarcină multiplă: Femeile care poartă mai mult de un copil pot avea un risc mai mare de a dezvolta hemoglobină scăzută, deoarece necesită mai mult fier pentru a susține creșterea și dezvoltarea a doi sau mai mulți copii.
 • Anemie foliculară: Femeile care nu au suficient acid folic în organism pot dezvolta anemie foliculară, care poate duce la scăderea hemoglobinei.

Complicații ale hemoglobinei scăzute în timpul sarcinii

Hemoglobina scăzută în timpul sarcinii poate duce la mai multe complicații, inclusiv:

 • Naștere prematură: Hemoglobina scăzută poate crește riscul de naștere prematură, ceea ce poate avea consecințe grave pentru copil.
 • Greutatea mică la naștere: Femeile cu hemoglobină scăzută pot avea copii cu greutate mică la naștere, ceea ce poate crește riscul de probleme de sănătate la copil.
 • Sângerări severe în timpul nașterii: Hemoglobina scăzută poate duce la sângerări severe în timpul nașterii, ceea ce poate pune în pericol viața mamei și a copilului.
 • Anemie postpartum: Femeile cu hemoglobină scăzută în timpul sarcinii sunt mai susceptibile să dezvolte anemie postpartum, care poate afecta negativ recuperarea după naștere.

Cum se tratează hemoglobina scăzută în timpul sarcinii

Dacă o femeie are hemoglobină scăzută în timpul sarcinii, medicul ei poate recomanda următoarele tratamente:

 • Suplimente de fier: Acestea pot ajuta la creșterea nivelului de hemoglobină și la prevenirea complicațiilor asociate cu hemoglobina scăzută.
 • Alimente bogate în fier: Consumul de alimente bogate în fier, cum ar fi carnea roșie, spanacul și legumele cu frunze verzi, poate ajuta la creșterea nivelului de hemoglobină.
 • Transfuzii de sânge: În cazuri grave de hemoglobină scăzută, medicul poate recomanda o transfuzie de sânge pentru a crește nivelul de hemoglobină.
 • Monitorizarea regulată: Medicul va monitoriza nivelul de hemoglobină al unei femei pe tot parcursul sarcinii și va ajusta tratamentul după cum este necesar.

Concluzie

Hemoglobina scăzută în timpul sarcinii este o problemă comună și poate duce la complicații atât pentru mamă, cât și pentru copil. Este important ca femeile să fie conștiente de simptomele și cauzele hemoglobinei scăzute și să urmeze recomandările medicului pentru a preveni complicațiile asociate cu această condiție.

Întrebări frecvente

Dacă aveți întrebări frecvente despre hemoglobina scăzută în timpul sarcinii, consultați lista de mai jos:

Întrebare Răspuns
Care sunt simptomele hemoglobinei scăzute în timpul sarcinii? Simptomele pot include oboseală excesivă, respirație scurtă, paloare și amețeli.
Cum se poate preveni hemoglobina scăzută în timpul sarcinii? Consumul adecvat de fier și monitorizarea regulată a nivelului de hemoglobină pot ajuta la prevenirea acestei condiții.
Ce tratamente sunt disponibile pentru hemoglobina scăzută în timpul sarcinii? Tratamentele includ suplimente de fier, alimente bogate în fier și, în cazuri severe, transfuzii de sânge.
Care sunt complicațiile asociate cu hemoglobina scăzută în timpul sarcinii? Complicațiile pot include naștere prematură, greutate mică la naștere, sângerări severe în timpul nașterii și anemie postpartum.
Cum poate afecta hemoglobina scăzută recuperarea după naștere? Hemoglobina scăzută poate încetini recuperarea și poate crește riscul de anemie postpartum.

Alte întrebări?

Dacă aveți alte întrebări sau îngrijorări, discutați cu medicul dumneavoastră pentru mai multe informații și recomandări personalizate.


Vezi și:

Asher

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Asher

Lasă un comentariu