Hipertensiune arterială esențială primară

Hipertensiunea arterială esențială primară, cunoscută și sub denumirea de hipertensiune arterială primară sau HTA esențială, reprezintă o afecțiune medicală comună, caracterizată prin creșterea constantă a presiunii arteriale în arterele sistemice ale corpului. Această afecțiune poate avea consecințe serioase asupra sănătății, în special asupra sistemului cardiovascular. În acest articol, vom explora cauzele, simptomele, diagnosticul, tratamentul și prevenirea hipertensiunii arteriale esențiale primare.

Cauzele hipertensiunii arteriale esențiale primare

Cauza exactă a hipertensiunii arteriale esențiale primare nu este cunoscută cu precizie, dar există mai mulți factori de risc care pot contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni, cum ar fi:

 • Ereditatea: Dacă aveți membri ai familiei cu istoric de hipertensiune arterială, aveți un risc crescut de a dezvolta și voi această afecțiune.
 • Stilul de viață: Consumul excesiv de sare, alcool, fumatul, alimentația nesănătoasă și sedentarismul pot contribui la creșterea tensiunii arteriale.
 • Factori de mediu: Stresul și expunerea la poluarea atmosferică pot influența tensiunea arterială.
 • Vârsta: Riscul de hipertensiune arterială crește odată cu înaintarea în vârstă.

Simptomele hipertensiunii arteriale esențiale primare

Hipertensiunea arterială esențială primară este deseori denumită „ucigașul tăcut” deoarece mulți oameni nu prezintă simptome evidente la început. Cu toate acestea, pe măsură ce tensiunea arterială crește, pot apărea unele semne și simptome, cum ar fi:

 • Dureri de cap
 • Amorțeală sau furnicături în extremități
 • Vizibilitate redusă sau tulburări de vedere
 • Respirație dificilă
 • Oboseală excesivă
 • Palpitații sau bătăi neregulate ale inimii

Diagnosticul hipertensiunii arteriale esențiale primare

Pentru a diagnostica hipertensiunea arterială esențială primară, medicul va efectua mai multe măsurători ale presiunii arteriale în diferite momente ale zilei. De asemenea, pot fi recomandate teste suplimentare, cum ar fi analizele de sânge și ecocardiografia, pentru a evalua starea inimii și a vaselor de sânge.

Tratamentul hipertensiunii arteriale esențiale primare

Tratamentul hipertensiunii arteriale esențiale primare poate implica schimbări în stilul de viață, inclusiv reducerea consumului de sare, adoptarea unei diete sănătoase, renunțarea la fumat și creșterea activității fizice. În unele cazuri, medicul poate prescrie medicamente antipresive pentru a controla tensiunea arterială.

Prevenirea hipertensiunii arteriale esențiale primare

Prevenirea hipertensiunii arteriale esențiale primare este esențială pentru menținerea unei sănătăți optime. Iată câteva sfaturi pentru prevenirea acestei afecțiuni:

 • Mențineți un stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată și exerciții fizice regulate.
 • Limitați consumul de sare și alcool.
 • Gestionați stresul prin tehnici de relaxare, cum ar fi yoga sau meditația.
 • Efectuați controale medicale regulate pentru a monitoriza tensiunea arterială.

1. Care sunt cauzele hipertensiunii arteriale esențiale primare?

Cauza exactă nu este cunoscută, dar ereditatea, stilul de viață și factorii de mediu pot contribui la dezvoltarea acestei afecțiuni.

2. Cum se poate diagnostica hipertensiunea arterială esențială primară?

Medicul va efectua măsurători ale presiunii arteriale și poate recomanda teste suplimentare, cum ar fi analizele de sânge și ecocardiografia.

3. Care este tratamentul pentru hipertensiunea arterială esențială primară?

Tratamentul poate include schimbări în stilul de viață și medicamente antipresive, în funcție de gravitatea afecțiunii.

4. Cum se poate preveni hipertensiunea arterială esențială primară?

Prevenirea implică menținerea unui stil de viață sănătos, reducerea consumului de sare și alcool, gestionarea stresului și controale medicale regulate.


Vezi și:

Asher

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Asher

Lasă un comentariu