Hipertiroidism la copii: cauze, simptome și tratament

Hipertiroidismul la copii este o afecțiune rară, dar potențial gravă, caracterizată prin funcționarea excesivă a glandei tiroide. Această afecțiune poate afecta semnificativ starea de sănătate a copiilor și trebuie tratată prompt pentru a preveni complicațiile. În acest articol, vom explora cauzele, simptomele și opțiunile de tratament pentru hipertiroidism la copii.

Cauzele hipertiroidismului la copii

Există mai multe cauze posibile ale hipertiroidismului la copii, dintre care cele mai comune includ:

 • Boala Graves : Aceasta este cea mai frecventă cauză a hipertiroidismului la copii și adolescenți. Este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar al organismului atacă glanda tiroidă, determinând-o să producă excesiv hormonii tiroidieni.
 • Noduli tiroidieni : Un nodul sau mai multe noduli în glanda tiroidă pot produce cantități crescute de hormoni tiroidieni, provocând hipertiroidism.
 • Thyroiditis : Inflamația glandei tiroide, cunoscută sub numele de tiroidită, poate provoca eliberarea bruscă a hormonilor tiroidieni în sânge.

Simptomele hipertiroidismului la copii

Simptomele hipertiroidismului la copii pot varia în funcție de vârstă și gravitatea afecțiunii. Unele dintre simptomele comune includ:

 • Cresterea pulsului : Copiii pot prezenta palpitații sau o creștere a frecvenței cardiace.
 • Agitație și nervozitate : Copiii pot fi mai agitați sau nervoși decât de obicei.
 • Scădere în greutate : Pierderea inexplicabilă în greutate poate fi un semn al hipertiroidismului.
 • Gusa difuză : Glanda tiroidă poate deveni mărită și vizibilă sub forma unui gât umflat.
 • Tremur : Copiii pot prezenta tremur în mâini sau alte zone ale corpului.
 • Transpirație excesivă : Pot avea transpirații abundente, chiar și în condiții de temperatură normală.

Diagnostic și tratament

Pentru a diagnostica hipertiroidismul la copii, medicul va efectua un examen fizic, va solicita analize de sânge pentru a măsura nivelurile hormonilor tiroidieni și poate recomanda teste imagistice ale glandei tiroide. Tratamentul depinde de cauza hipertiroidismului și de severitatea simptomelor.

Opțiunile de tratament includ:

 • Medicație : Uneori, hipertiroidismul poate fi gestionat cu ajutorul medicamentelor care reduc producția de hormoni tiroidieni sau blochează acțiunea acestora.
 • Terapie cu iod radioactiv : Această opțiune poate fi utilizată pentru a reduce dimensiunea glandei tiroide sau pentru a reduce producția de hormoni tiroidieni.
 • Intervenție chirurgicală : În cazuri rare, poate fi necesară îndepărtarea parțială sau completă a glandei tiroide.

Hipertiroidismul subclinic este o formă ușoară de hipertiroidism în care nivelurile de hormoni tiroidieni sunt ușor crescute, dar simptomele pot fi absente sau foarte ușoare. Această condiție poate fi dificil de diagnosticat, dar este important să fie tratată, deoarece poate progresa spre hipertiroidism manifest.

Cum se Tratează Hipertiroidismul Subclinic la Copii?

Tratamentul hipertiroidismului subclinic la copii poate implica monitorizarea atentă a nivelurilor hormonilor tiroidieni și a simptomelor. În unele cazuri, medicul poate decide să înceapă tratamentul cu medicamente pentru a preveni progresia afecțiunii.

Gusa difuză reprezintă mărirea uniformă a glandei tiroide și poate fi un simptom al hipertiroidismului. Aceasta poate fi detectată în timpul examenului fizic și este importantă pentru diagnosticul și tratamentul corect al afecțiunii.

Care Sunt Opțiunile de Tratament pentru Gusa Difuza?

Tratamentul pentru gusa difuză la copii depinde de cauza subiacentă. Dacă este asociată cu hipertiroidism, atunci opțiunile de tratament pot include medicamente pentru gestionarea funcției tiroide sau alte intervenții, cum ar fi terapia cu iod radioactiv sau chirurgia.

Întrebări frecvente

1. Cum pot să-mi dau seama dacă copilul meu are hipertiroidism subclinic?

Simptomele pot fi subtile sau absente în cazul hipertiroidismului subclinic. Cel mai bun mod de a diagnostica această condiție este printr-un examen medical și teste de laborator care să măsoare nivelurile de hormoni tiroidieni.

2. Este hipertiroidismul la copii o afecțiune gravă?

Da, hipertiroidismul poate fi o afecțiune gravă, mai ales dacă nu este tratată corect. Poate duce la complicații serioase, cum ar fi probleme cardiace și scăderea în greutate excesivă.

3. Este hipertiroidismul la copii o afecțiune care poate fi vindecată complet?

În funcție de cauză și de tratament, hipertiroidismul poate fi gestionat și controlat cu succes. Cu îngrijirea adecvată, mulți copii pot duce o viață normală.

Acest articol a fost creat pentru a vă oferi o înțelegere mai bună a hipertiroidismului la copii și a opțiunilor de tratament disponibile. În cazul în care suspectați că copilul dumneavoastră ar putea avea această afecțiune, nu ezitați să consultați un medic specialist pentru evaluare și îngrijire adecvată.


Vezi și:

Asher

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Asher

Lasă un comentariu