Hipocondru: ce inseamna aceasta conditie si cum o putem depasi

Hipocondria este o preocupare exagerata si constanta pentru starea de sanatate proprie, insotita adesea de frica irationala de a avea o boala grava. Aceasta afectiune poate avea un impact semnificativ asupra vietii unei persoane, afectandu-i relatiile si calitatea vietii. In acest articol, vom explora in detaliu ce inseamna hipocondru, simptomele sale, cauzele posibile si modalitatile de a depasi aceasta conditie.

Ce Inseamna Hipocondru?

Hipocondria, cunoscuta si sub numele de tulburare de anxietate somaticoform, este caracterizata de preocuparea excesiva a unei persoane pentru starea sa de sanatate. Persoanele cu hipocondrie sunt adesea ingrijorate de prezenta sau dezvoltarea unor boli grave, chiar daca nu exista dovezi medicale care sa sustina aceste temeri.

Unul dintre aspectele definitorii ale hipocondriei este ca persoanele afectate nu pot fi usurati de anxietatea lor prin examinarea medicala sau prin informatii medicale care le-ar putea convinge ca sunt sanatoase. Aceasta anxietate poate fi persistenta si debilitanta, afectand in mod negativ calitatea vietii.

Simptome ale hipocondriei

Simptomele hipocondriei pot varia de la persoana la persoana, dar pot include urmatoarele:

 • Preocuparea excesiva cu simptomele fizice minore
 • Frica irationala de a avea o boala grava
 • Cautarea constanta de informatii medicale pe internet sau in surse medicale
 • Vizite frecvente la medic sau efectuarea de teste medicale inutile
 • Stres si anxietate severe legate de sanatatea personala
 • Evitarea situatiilor care ar putea declansa anxietate legata de sanatate
 • Implicarea excesiva in autocaracterizarea simptomelor

Cauzele hipocondriei

Ca si multe tulburari de anxietate, cauzele hipocondriei pot fi complexe si pot implica o combinatie de factori genetici, psihologici si de mediu. Acestea pot include:

 • Ereditatea: Daca exista antecedente de tulburari de anxietate in familie, exista o predispozitie mai mare pentru dezvoltarea hipocondriei.
 • Experiente traume: Traumele sau evenimentele stresante din trecut pot juca un rol in dezvoltarea hipocondriei.
 • Stresul: Nivelurile ridicate de stres pot contribui la aparitia si agravarea simptomelor hipocondriei.
 • Comportamente de evitare: Evitarea situatiilor care declanseaza anxietate legata de sanatate poate duce la perpetuarea hipocondriei.

Cum putem depasi hipocondria

Depasirea hipocondriei poate fi un proces dificil, dar este posibila. Iata cateva sfaturi care pot ajuta:

 • Consiliere psihologica: Terapia cognitiv-comportamentala poate fi eficienta in abordarea gandurilor si comportamentelor legate de hipocondrie.
 • Educatie: Invatarea despre functionarea corpului uman si despre cum sa interpretezi corect simptomele poate reduce anxietatea legata de sanatate.
 • Evitarea cautarii excesive de informatii medicale: Limitarea cautarii de informatii medicale pe internet poate ajuta la reducerea anxietatii legate de sanatate.
 • Suport social: Vorbiti cu prietenii si familia despre preocuparile voastre legate de sanatate si cautati sprijinul lor emotional.

1. Ce este frica de boala?

Frica de boala, cunoscuta si sub numele de hipocondrie, este o preocupare exagerata si constanta pentru starea de sanatate proprie, insotita adesea de frica irationala de a avea o boala grava.

2. Ce inseamna hipocondrie?

Hipocondria este o tulburare de anxietate caracterizata de preocuparea excesiva pentru starea de sanatate si de frica irationala de a avea o boala grava.

3. Cum pot sa depasesc hipocondria?

Pentru a depasi hipocondria, este recomandat sa cautati ajutorul unui terapeut, sa invatati mai multe despre functionarea corpului uman si sa evitati cautarea excesiva de informatii medicale pe internet.


Vezi și:

Asher

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Asher

Lasă un comentariu