Pete pe fata in sarcina

Femeile insarcinate trec prin numeroase schimbari fizice si hormonale pe parcursul celor noua luni de sarcina. Printre acestea, unele femei se confrunta cu aparitia unor pete pe fata, cunoscuta si sub denumirea de melasma sau „masca de sarcina”.

Ce este melasma?

Melasma este o afectiune cutanata comuna caracterizata prin aparitia unor pete maronii sau gri pe fata. Aceste pete sunt de obicei localizate pe frunte, obraji, buze si barbie. Ele pot aparea si pe alte parti ale corpului expuse la soare, dar sunt mai frecvente pe fata.

Cauzele aparitiei melasmei in sarcina

Principala cauza a aparitiei melasmei in timpul sarcinii este cresterea nivelului de hormoni, in special estrogeni si progesteron. Aceste schimbari hormonale pot stimula productia de melanina, pigmentul care confera culorea pielii. Expunerea la soare poate agrava aceasta afectiune, deoarece razele ultraviolete pot stimula si ele productia de melanina.

In plus, factorii genetici pot juca un rol in aparitia melasmei. Femeile cu o istorie familiala de melasma sunt mai predispuse sa dezvolte aceasta afectiune in timpul sarcinii.

Cum pot fi gestionate petele pe fata in timpul sarcinii?

Gestionarea melasmei in timpul sarcinii poate fi o provocare, deoarece multe tratamente conventionale pot fi contraindicate din cauza potentialului lor de afectare a fatului. Este important sa discuti cu medicul tau despre optiunile de tratament sigure in timpul sarcinii.

Unele metode care pot ajuta la gestionarea petelor pe fata in sarcina includ:

  • Utilizarea cremei de protectie solara cu un factor de protectie ridicat pentru a proteja pielea impotriva razelor UV nocive.
  • Evitarea expunerii prelungite la soare, in special intre orele 10 dimineata si 4 dupa-amiaza.
  • Utilizarea unor produse de machiaj care acopera petele si ofera protectie solara.
  • Aplicarea unor tratamente topice sigure recomandate de medic, cum ar fi cremele cu acid azelaic sau acid kojic.

Concluzie

Petele pe fata in sarcina pot fi o provocare pentru femeile insarcinate, dar exista optiuni de gestionare disponibile. Este important sa consulti medicul tau pentru a gasi cele mai sigure si eficiente metode de tratare a melasmei in timpul sarcinii. Prin luarea unor masuri de protectie solara si utilizarea unor tratamente adecvate, poti gestiona aceasta afectiune si sa te bucuri de o piele sanatoasa pe parcursul sarcinii tale.

Prevenirea petelor pe fata in timpul sarcinii

Pentru a preveni sau minimiza aparitia petelor pe fata in timpul sarcinii, este important sa adopti o serie de masuri preventive. Acestea includ:

  • Evitarea expunerii prelungite la soare, in special intre orele 10 dimineata si 4 dupa-amiaza.
  • Utilizarea regulata a cremei de protectie solara cu un factor de protectie ridicat, chiar si in zilele innorate sau ploioase.
  • Purtarea unor palarii cu boruri largi si ochelari de soare pentru a proteja fata impotriva razelor UV.
  • Aplicarea de lotiuni hidratante pentru a mentine pielea hidratata si flexibila.

Tratamente pentru petele pe fata in timpul sarcinii

Desi unele tratamente conventionale pot fi contraindicate in timpul sarcinii, exista optiuni sigure care pot ajuta la gestionarea melasmei. Acestea includ:

Tratament Descriere
Creme cu acid azelaic Reduce productia excesiva de melanina si ajuta la estomparea petelor pigmentare.
Creme cu acid kojic Inhiba productia de melanina, contribuind la uniformizarea tonului pielii.
Tratamente cu vitamina C Vitamina C poate ajuta la reducerea aspectului petelor pigmentare si la imbunatatirea aspectului general al pielii.

Este important sa consulti intotdeauna medicul inainte de a incepe orice tratament pentru petele pe fata in timpul sarcinii, pentru a te asigura ca este sigur atat pentru tine, cat si pentru copilul tau nenascut.


Vezi și:

Asher

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Asher

Lasă un comentariu