Test intoleranța la lactoză: cum să detectezi și să tratezi intoleranța la lactoză

Când vine vorba de sănătatea noastră, este esențial să fim conștienți de eventualele intoleranțe alimentare pe care le avem. Una dintre cele mai comune intoleranțe alimentare este intoleranța la lactoză. Acest articol își propune să vă ofere informații detaliate despre intoleranța la lactoză, inclusiv simptome, diagnostic și modalități de tratament.

Intoleranța la lactoză: ce este și cum se manifestă

Intoleranța la lactoză este o afecțiune digestivă care apare atunci când organismul nu poate digera corect lactoza, un zahăr găsit în lapte și produsele lactate. Această intoleranță se datorează insuficienței lactazei, o enzimă necesară pentru descompunerea lactozei în glucoză și galactoză.

Simptomele intoleranței la lactoză pot varia de la ușoare la severe și pot include:

  • Gaze și balonare
  • Dureri abdominale
  • Diarhee
  • Greață
  • Flatulență excesivă

Testarea intoleranței la lactoză

Pentru a stabili dacă suferiți de intoleranță la lactoză, este necesar să efectuați o analiză specifică, numită test rapid de intoleranță la lactoză. Acest test se poate realiza la cerere și implică administrarea unei cantități specifice de lactoză, urmată de monitorizarea simptomelor. Dacă apar simptomele tipice ale intoleranței la lactoză, este posibil să aveți această afecțiune.

Analiza intoleranței la lactoză

Pentru a confirma diagnosticul de intoleranță la lactoză și pentru a evalua gradul de severitate, medicul dumneavoastră vă poate recomanda o analiză mai detaliată. Această analiză implică măsurarea nivelului de lactază din organism sau teste de respirație cu hidrogen.

Este important să căutați ajutorul medical pentru a confirma diagnosticul și a stabili un plan de gestionare a intoleranței la lactoză.

Tratamentul intoleranței la lactoză

Tratamentul intoleranței la lactoză se bazează pe gestionarea simptomelor și evitarea alimentelor care conțin lactoză. Unele măsuri pe care le puteți lua includ:

  • Evitarea laptelui și produselor lactate
  • Utilizarea produselor lactate lactoză-reduse sau fără lactoză
  • Administrarea de suplimente de lactază înainte de consumul de alimente care conțin lactoză
  • Consultarea unui dietetician pentru a crea un plan alimentar adecvat

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe orice tratament pentru intoleranța la lactoză, pentru a stabili cea mai potrivită strategie de gestionare în funcție de nevoile dumneavoastră individuale.

Care sunt cele mai comune simptome ale intoleranței la lactoză?

Simptomele comune ale intoleranței la lactoză includ gaze și balonare, dureri abdominale, diaree, greață și flatulență excesivă.

Cum se diagnostichează intoleranța la lactoză?

Intoleranța la lactoză se diagnostichează prin testul rapid de intoleranță la lactoză și analizele specifice care măsoară nivelul de lactază din organism.

Există tratament pentru intoleranța la lactoză?

Da, există tratament pentru intoleranța la lactoză, care implică evitarea alimentelor care conțin lactoză, utilizarea produselor lactate lactoză-reduse sau fără lactoză și administrarea de suplimente de lactază sub supravegherea medicului.

Ce trebuie să fac dacă bănuiesc că am intoleranță la lactoză?

Dacă suspectați că suferiți de intoleranță la lactoză, consultați medicul pentru evaluare și diagnostic. Nu încercați să vă autodiagnosticați sau să vă autotratati.


Vezi și:

Asher

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Asher

Lasă un comentariu