Calciu seric: importanța, factori și diagnostic
Bine ați venit la un ghid complet despre calciul seric. În acest articol, vom explora rolul crucial al calciului seric în organism, cauzele creșterii nivelului de calciu seric și procedurile de diagnostic. Calciul seric total și calcemia sunt subiectele noastre principale.

Rolul calciului seric

Calciul este un mineral vital pentru sănătatea noastră. Este esențial pentru funcționarea corespunzătoare a mușchilor, inimii, nervilor și a multor alte procese fiziologice. Calciul seric reprezintă cantitatea de calciu prezentă în sânge și este strâns reglementat pentru a menține echilibrul în organism.

Calciu seric marit: cauze și semne

Calciul seric marit, sau calciu seric total crescut, este o afecțiune în care nivelul de calciu din sânge depășește limitele normale. Acest lucru poate fi cauzat de mai multe factori, inclusiv:

  • Boala tiroidiană
  • Consum excesiv de calciu în dietă
  • Tumori paratiroide
  • Medicamente

Semnele și simptomele pot varia, dar pot include oboseală excesivă, sete crescută, greață și vărsături.

Diagnosticul nivelului de calciu seric

Pentru a diagnostica calciul seric marit, medicul dumneavoastră va folosi o serie de teste, inclusiv calcemie. Calcemia măsoară nivelul de calciu din sânge și poate identifica dacă există o problemă cu nivelul de calciu din organism.

Test Valoare Normală
Calciu Seric Total 9.0 – 10.4 mg/dL
Calcemie 8.5 – 10.2 mg/dL

De Ce Crește Calciul Seric?

Există mai multe motive pentru care nivelul de calciu seric poate crește. Una dintre cele mai comune cauze este hiperparatiroidismul, o afecțiune în care glandele paratiroide produc prea mult hormon paratiroidian, ceea ce duce la o eliberare excesivă de calciu în sânge. Consumul excesiv de suplimente de calciu sau vitamina D poate, de asemenea, să ducă la creșterea calciului seric.

Care sunt simptomele calciului seric marit?

Semnele comune includ oboseală excesivă, sete crescută, greață și vărsături. Cu toate acestea, uneori afecțiunea poate fi asimptomatică și este descoperită doar în urma analizelor de rutină.

Cum se tratează calciul seric marit?

Tratamentul depinde de cauza creșterii nivelului de calciu seric. Aceasta poate implica administrarea de medicamente pentru a controla producția de calciu sau intervenții chirurgicale pentru a trata tumori paratiroide.

Pot preveni creșterea calciului seric?

Pentru a preveni creșterea calciului seric, este important să urmați recomandările medicului și să nu consumați suplimente de calciu sau vitamina D în exces fără consult medical.

Care sunt complicațiile calciului seric marit netratat?

Dacă nivelul de calciu seric marit nu este tratat, acesta poate duce la probleme grave de sănătate, cum ar fi formarea de pietre la rinichi, slăbirea oaselor și probleme renale. De aceea, este important să căutați îngrijire medicală dacă aveți simptome sau testele arată niveluri crescute de calciu seric.Vezi și:

Asher

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Asher

Lasă un comentariu