Paratiroida: rolul și afecțiunile glandelor paratiroide

Glandele paratiroide sunt organe mici, dar extrem de importante, aflate în apropierea glandei tiroide din gât. Acestea sunt adesea uitate sau ignorate, dar joacă un rol crucial în menținerea echilibrului de calciu în corpul nostru. În acest articol, vom explora anatomia, funcția și afecțiunile glandelor paratiroide, inclusiv simptomele și tratamentul pentru hiperparatiroidism.

Anatomia glandelor paratiroide

Glandele paratiroide sunt în număr de patru și sunt situate în apropierea sau chiar pe suprafața glandei tiroide, care se află în partea anterioară a gâtului. Aceste glande mici au dimensiuni de aproximativ câțiva milimetri și au un aspect similar cu boabele de orez. Deși sunt mici, glandele paratiroide au o importanță majoră în reglarea nivelului de calciu din organism.

Funcția glandelor paratiroide

Funcția principală a glandelor paratiroide este de a secreta o hormonă numită parathormon (PTH). Parathormonul joacă un rol esențial în menținerea homeostaziei calciului în sânge. Atunci când nivelul de calciu din sânge scade sub un anumit prag, glandele paratiroide încep să elibereze parathormon pentru a crește nivelul de calciu. Acest lucru se realizează prin următoarele mecanisme:

 • Crește reabsorbția calciului în rinichi, reducând excreția acestuia în urină.
 • Stimulează activitatea osteoclastelor, ceea ce duce la eliberarea calciului din oase în sânge.
 • Stimulează conversia vitaminei D în forma activă, care ajută la absorbția calciului în intestin.

Aceste acțiuni ajută la menținerea nivelului optim de calciu în sânge, esențial pentru buna funcționare a sistemului nervos, a musculaturii și a altor funcții vitale.

Hiperparatiroidismul

Hiperparatiroidismul este o afecțiune în care glandele paratiroide secreționează prea mult parathormon, ceea ce duce la creșterea nivelului de calciu din sânge. Această afecțiune poate fi împărțită în două categorii principale:

Hiperparatiroidism Primar

În cazul hiperparatiroidismului primar, una sau mai multe dintre glandele paratiroide devin hiperactive și secretă excesiv parathormon. Acest lucru poate fi cauzat de o tumoare benignă numită adenom paratiroidian sau de hiperplazia paratiroidei. Simptomele includ:

 • Creșterea nivelului de calciu în sânge (hipercalcemie).
 • Fragilitatea oaselor și riscul crescut de fracturi.
 • Formarea de pietre la rinichi.
 • Fatigabilitate, slăbiciune musculară și tulburări cognitive.

Tratamentul hiperparatiroidismului primar poate implica îndepărtarea chirurgicală a glandei paratiroide afectate sau a adenomului.

Hiperparatiroidism Secundar

Hiperparatiroidismul secundar apare în contextul altor afecțiuni, cum ar fi insuficiența renală cronică. În această situație, glandele paratiroide devin hiperactive în încercarea de a compensa deficiențele legate de rinichi. Tratamentul vizează, în primul rând, cauza subiacentă a afecțiunii.

Tratamentul hiperparatiroidismului

Tratamentul hiperparatiroidismului depinde de tipul și gravitatea afecțiunii. Opțiunile includ monitorizarea atentă, intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea glandelor paratiroide afectate și tratamente medicamentoase pentru a controla nivelul de calciu din sânge.

Pth crescut simptome

Sintomele asociate unui nivel crescut de PTH (parathormon) pot varia în funcție de severitatea hiperparatiroidismului, dar includ adesea:

 • Slăbiciune musculară.
 • Dureri osoase sau articulare.
 • Niveluri ridicate de calciu în sânge (hipercalcemie).
 • Pierdere în greutate inexplicabilă.
 • Sete excesivă și urinare frecventă.

În concluzie

Glandele paratiroide sunt esențiale pentru menținerea echilibrului de calciu în corpul nostru. Hiperparatiroidismul poate avea efecte semnificative asupra sănătății și necesită evaluare și tratament adecvat. Dacă aveți simptome sau preocupări legate de glandele paratiroide, consultați întotdeauna un medic specialist pentru diagnostic și îngrijire adecvată.

Faqs despre glandele paratiroide

Ce sunt glandele paratiroide?

Glandele paratiroide sunt patru organe mici, situate în apropierea glandei tiroide din gât, care secreționează hormonul parathormon pentru a regla nivelul de calciu în sânge.

Care sunt simptomele hiperparatiroidismului?

Simptomele hiperparatiroidismului pot include slăbiciune musculară, dureri osoase, niveluri ridicate de calciu în sânge și sete excesivă.

Care este tratamentul pentru hiperparatiroidism?

Tratamentul hiperparatiroidismului poate implica intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea glandelor paratiroide afectate, tratamente medicamentoase sau gestionarea cauzei subiacente a afecțiunii.


Vezi și:

Asher

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Asher

Lasă un comentariu