Degenerescenta maculara: cum sa gestionezi si sa previi afectiunea

Degenerescenta maculara este o afectiune oculara care poate afecta vederea centrala si claritatea vederii. Este o problema comuna, mai ales la persoanele in varsta, si poate avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii. In acest articol, vom explora ce este degenerescenta maculara, cum se dezvolta, cum poate fi gestionata si ce noi descoperiri au fost facute in tratamentul acestei afectiuni.

De ce este importanta macula?

Macula este o mica zona centrala a retinei din spatele ochiului care este responsabila pentru vederea detaliilor fine si pentru perceperea culorilor. Atunci cand macula se degradeaza sau se deterioreaza, vederea centrala poate deveni neclara sau poate aparea o pata neagra in mijlocul campului vizual, cunoscuta sub numele de gaura maculara. Aceasta este o caracteristica comuna a degenerescentei maculare.

Ce este degenerescenta maculara?

Degenerescenta maculara este o afectiune oculara care se dezvolta in principal odata cu inaintarea in varsta. Exista doua forme principale de degenerescenta maculara:

 • Forma uscata (atrofica): In aceasta forma, celulele din macula se deterioreaza treptat si pierd functionalitatea. Aceasta este cea mai comuna forma si progreseaza lent.
 • Forma umeda (exudativa): In aceasta forma, vasele de sange anormale se formeaza sub macula si pot duce la sangerari sau edem macular. Aceasta forma poate progresa mai rapid si poate avea simptome mai severe.

Cum se dezvolta degenerescenta maculara legata de varsta?

Cauza exacta a degenerescentei maculare nu este cunoscuta, dar exista mai multi factori care pot contribui la dezvoltarea ei:

 • Varsta inaintata: Riscul de degenerescenta maculara creste odata cu inaintarea in varsta.
 • Ereditatea: Daca aveti membri ai familiei cu aceasta afectiune, puteti avea un risc crescut.
 • Fumatul: Fumatul poate creste riscul de degenerescenta maculara.
 • Expunerea la soare: Radiatia ultravioleta poate afecta macula.
 • Obezitatea: Excesul de greutate poate creste riscul.

Cum poate fi gestionata degenerescenta maculara?

Gestionarea degenerescentei maculare poate implica o combinatie de strategii, inclusiv:

 • Supraveghere regulata: Vizitele regulate la oftalmolog pentru monitorizarea afectiunii.
 • Suplimente nutritionale: Anumite suplimente, cum ar fi vitaminele C si E, zincul si cuprul, pot ajuta la incetinirea progresiei.
 • Injectii intraoculare: Pentru forma umeda, medicamentele anti-VEGF pot fi injectate in ochi pentru a reduce sangerarea si inflamatia.
 • Terapie cu laser: Pentru unele cazuri de forma umeda, se poate utiliza laserul pentru a distruge vasele de sange anormale.

Noi descoperiri in degenerescenta maculara

Cercetarea continua in domeniul oftalmologiei a dus la noi descoperiri in tratamentul degenerescentei maculare. Unele dintre aceste descoperiri includ:

 • Terapie genetica: Cercetatorii exploreaza acum posibilitatea terapiei genetice pentru a trata degenerescenta maculara legata de varsta.
 • Tratamente personalizate: Abordarile personalizate, bazate pe genomul individual al pacientului, pot oferi noi perspective de tratament.
 • Terapii cu celule stem: Utilizarea celulelor stem pentru a inlocui celulele deteriorate din macula este un alt domeniu de cercetare promitator.

Care sunt simptomele degenerescentei maculare?

Simptomele pot include vedere neclara, pata neagra sau distorsionata in campul vizual central si dificultate in recunoasterea detaliilor fine.

Cum poate fi prevenita degenerescenta maculara?

Prevenirea degenerescentei maculare implica mentinerea unui stil de viata sanatos, care include renuntarea la fumat, protectia ochilor impotriva radiatiei UV si controlul greutatii.

Care este prognosticul pentru cei cu degenerescenta maculara?

Prognosticul depinde de tipul si stadiul degenerescentei maculare. Cu toate acestea, cu tratament adecvat si monitorizare regulata, multi pacienti pot mentine o calitate buna a vietii.


Vezi și:

Asher

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Asher

Lasă un comentariu