Polipi nazali: cauze, simptome, diagnostic și tratament

Polipii nazali reprezintă o afecțiune comună a căilor respiratorii superioare, caracterizată de dezvoltarea de creșteri anormale ale mucoasei nazale. Acești polipi pot afecta atât adulții, cât și copiii și pot cauza o serie de simptome neplăcute. În acest articol, vom explora în profunzime polipii nazali, inclusiv cauzele lor, simptomele asociate, metodele de diagnostic și opțiunile de tratament disponibile.

Polipii Nazali: Ce Sunt și Ce Cauzează?

Polipii nazali sunt creșteri moi, necanceroase, care se dezvoltă pe mucoasa nazală. Acești polipi pot varia în mărime și pot apărea atât într-o nară, cât și în ambele. Principala lor cauză este inflamația cronică a mucoasei nazale și a sinusurilor paranazale. Cu toate acestea, cauzele exacte ale acestei inflamații cronice pot fi diverse, inclusiv:

 • Rinita alergică
 • Infecții recurente ale sinusurilor
 • Factori genetici
 • Expozitie la iritanti inhalatori, cum ar fi fumul de tutun
 • Reacții adverse la medicamente

Polipii se dezvoltă lent în timp și pot provoca o serie de simptome neplăcute pe măsură ce cresc în mărime.

Simptomele polipilor nazali

Simptomele polipilor nazali pot varia de la ușoare la severe și pot include:

 • Obstrucție nazală persistentă
 • Secreții nazale abundente și groase
 • Pierderea simțului mirosului
 • Probleme de respirație prin nas
 • Scurgeri nazale postnazale, care pot provoca tuse sau senzație de gât iritat
 • Sinuzite recurente

Este important de menționat că polipii nazali pot afecta în special copiii, întrucât sistemul lor imunitar este în curs de dezvoltare și poate fi mai susceptibil la inflamații cronice ale mucoasei nazale.

Diagnosticul și evaluarea

Pentru a diagnostica polipii nazali, medicul va efectua o evaluare clinică și va lua în considerare simptomele raportate de pacient. De asemenea, pot fi necesare următoarele proceduri de diagnostic:

 • Rinoscopie anterioră: Examinarea mucoasei nazale cu ajutorul unui instrument special numit rinoscop.
 • Tomografie computerizată (CT): Această imagine medicală poate oferi detalii mai precise despre dimensiunea și locația polipilor.

Tratamentul polipilor nazali

Opțiunile de tratament pentru polipii nazali pot varia în funcție de severitatea simptomelor și de mărimea polipilor. Tratamentele pot include:

 • Medicamente antiinflamatoare, cum ar fi corticosteroizii nazali, pentru a reduce inflamația și simptomele.
 • Terapie cu antibiotice în caz de infecții secundare ale sinusurilor.
 • Chirurgia endoscopică a sinusurilor (FESS) poate fi necesară în cazurile severe sau când polipii nu răspund la tratamentul medical. Această intervenție chirurgicală poate îndepărta polipii și poate îmbunătăți fluxul de aer prin nas.

Polipi nazali la copii

Polipii nazali pot afecta și copiii, și pot provoca simptome similare celor din cazurile adulților. În cazul copiilor, este esențial să se consulte un medic în timp util pentru a stabili un plan de tratament adecvat. Tratamentul precoce poate ajuta la prevenirea unor complicații ulterioare și poate îmbunătăți calitatea vieții copiilor.

Operația de îndepărtare a polipilor nazali

Operația pentru îndepărtarea polipilor nazali, cunoscută și sub numele de polipectomie, poate fi o opțiune în cazurile severe sau când polipii nu răspund la tratamentul medicamentos. Acest procedeu este efectuat de către un specialist ORL și presupune îndepărtarea polipilor pentru a îmbunătăți respirația și a reduce simptomele. Pacienții care se supun acestei intervenții pot experimenta o ameliorare semnificativă a calității vieții lor, mai ales dacă au avut simptome severe.

Faqs despre polipii nazali

1. Cum pot preveni apariția polipilor nazali?

Nu există o modalitate garantată de a preveni complet apariția polipilor nazali. Cu toate acestea, evitarea expunerii la iritanti inhalatori, tratarea promptă a infecțiilor sinusurilor și gestionarea rinitei alergice pot ajuta la reducerea riscului de dezvoltare a polipilor.

2. Care sunt opțiunile de tratament pentru copiii cu polipi nazali?

Tratamentul pentru copiii cu polipi nazali poate include medicamente antiinflamatoare, antibiot


Vezi și:

Asher

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Asher

Lasă un comentariu