Sânge din nas: cauze, tratament și prevenire

Aflați totul despre sângele din nas și cum să-l opriți

Ați fost vreodată într-o situație în care, fără niciun avertisment, ați simțit că vă curge sânge din nas? Este o experiență destul de comună și, de obicei, nu este gravă. Cu toate acestea, poate fi destul de deranjantă și poate ridica întrebări despre ce o cauzează și cum puteți să o opriți. În acest articol, vom explora cauzele sângerărilor nazale, modalitățile de tratament și cum puteți preveni apariția lor.

Cauzele sângerărilor nazale

Sângerarea nazală, cunoscută și sub numele de epistaxis, poate apărea din mai multe motive. Unele dintre cele mai frecvente cauze includ:

 • Uscarea mucoasei nazale, care poate fi cauzată de aerul uscat sau utilizarea excesivă a încălzitorului în sezonul rece.
 • Leziuni nazale, cum ar fi lovirea nasului sau zgârierea mucoasei cu unghia.
 • Alergiile sau rinitele alergice care pot irita mucoasa nazală.
 • Folosirea excesivă a spray-urilor nazale care conțin corticosteroizi.
 • Hipertensiunea arterială sau alte probleme de coagulare a sângelui.
 • Utilizarea de medicamente subțiere a sângelui, cum ar fi aspirina.

Ce înseamnă când îți curge sânge din nas din senin?

Uneori, sângerările nazale pot apărea fără un motiv aparent. În majoritatea cazurilor, acestea sunt cauzate de factori precum uscarea mucoasei sau utilizarea excesivă a medicamentelor nazale. Cu toate acestea, dacă observați că aveți sângerări nazale frecvente și inexplicabile, ar putea fi un semn al unei probleme mai serioase. În acest caz, este important să consultați un medic pentru evaluare și diagnostic.

Medicament pentru oprirea sângerării nazale

Dacă vă confruntați cu o sângerare nazală, există câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a opri sângerarea:

 1. Înclinați-vă ușor înainte pentru a preveni înghițirea sângelui.
 2. Apăsați ușor nara sângerândă cu degetul și degetul mare timp de 5-10 minute.
 3. Utilizați un spray nazal vasoconstrictor dacă este disponibil.
 4. Aplicați o compresă rece pe nas sau pe ceafă pentru a reduce sângerarea.

Cheaguri de sânge din nas

Uneori, sângele din nas poate forma cheaguri, ceea ce poate fi înspăimântător. Cu toate acestea, acest lucru poate fi normal și nu neapărat o cauză de îngrijorare. Cheagurile de sânge se formează atunci când sângele se coagulează înainte de a se scurge complet din nas. Acest lucru poate apărea în special în cazul sângerărilor nazale mai abundente sau dacă aveți o tulburare de coagulare a sângelui.

De Ce Îmi Curge Sânge din Nara Dreapta sau Stânga?

De multe ori, sângerările nazale pot apărea într-o nară sau cealaltă. Cauzele sângerărilor nazale pot afecta fiecare nara în mod egal, dar uneori există diferențe. De exemplu, dacă aveți o leziune localizată sau o iritație într-o nara, s-ar putea să observați sângerarea doar de pe acea parte. În general, nara din care curge sângele este determinată de cauza subiacentă a sângerării.

Pentru a preveni sângerările nazale, puteți lua unele măsuri simple, cum ar fi:

 • Mențineți mucoasa nazală hidratată, folosind un umidificator în timpul sezonului uscat sau aplicând o cantitate mică de vaselină în nări.
 • Evitați să vă scărpinați nasul agresiv.
 • Evitați utilizarea excesivă a spray-urilor nazale cu corticosteroizi.
 • Gestionarea corespunzătoare a alergiilor sau a altor condiții medicale subiacente.

Ce înseamnă când îmi curge sânge din nas din senin?

Curgerea de sânge din nas fără un motiv aparent poate fi cauzată de uscarea mucoasei nazale sau de alte probleme subiacente. Dacă sângerarea este frecventă și inexplicabilă, consultați un medic.

Cum pot opri rapid o sângerare nazală?

Pentru a opri rapid o sângerare nazală, înclinați-vă ușor înainte, apăsați nara sângerândă și utilizați un spray nazal vasoconstrictor dacă este disponibil. Aplicarea unei comprese reci poate ajuta, de asemenea.

De ce se formează cheaguri de sânge în timpul sângerărilor nazale?

Cheagurile de sânge se formează atunci când sângele se coagulează înainte de a se scurge complet din nas. Acest lucru poate apărea în cazul sângerărilor nazale mai abundente sau în cazul tulburărilor de coagulare a sângelui.

Cum pot preveni sângerările nazale?

Pentru a preveni sângerările nazale, mențineți mucoasa nazală hidratată, evitați scărpinatul agresiv al nasului și gestionarea corectă a alergiilor sau altor condiții medicale subiacente.


Vezi și:

Asher

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Asher

Lasă un comentariu