Tumora wilms: o afecțiune rară la copii

Tumora Wilms, cunoscută și sub denumirea de nefroblastom, este o formă rară de cancer care afectează rinichii, în special la copii. Această afecțiune necesită o atenție deosebită și un tratament prompt pentru a asigura șansele cele mai bune de recuperare pentru cei mici. În acest articol, vom explora în detaliu tumora Wilms, inclusiv cauzele, simptomele, diagnosticul și opțiunile de tratament disponibile. Ne propunem să oferim informații cuprinzătoare pentru a ajuta părinții și persoanele afectate să înțeleagă mai bine această afecțiune și să ia decizii informate cu privire la îngrijirea și tratamentul pacienților.

Cauzele tumorei wilms

Cauzele exacte ale tumorei Wilms nu sunt încă pe deplin înțelese. Cu toate acestea, se presupune că factorii genetici și ereditari pot juca un rol important în dezvoltarea acestei afecțiuni. Unele mutații genetice pot face ca celulele renale să se dezvolte anormal și să formeze tumora Wilms. Studiile de cercetare continuă să exploreze aceste legături genetice și cauzele exacte ale acestei tumori rare.

Simptomele tumorei wilms

Semnele și simptomele tumorei Wilms pot varia, iar unii copii pot prezenta simptome evidente, în timp ce alții pot fi asimptomatici în stadiile incipiente ale bolii. Cu toate acestea, iată câteva semne și simptome comune care pot să apară:

 • Durere sau umflături în zona abdominală
 • Sângerare în urină
 • Febră persistentă, care nu se datorează unei infecții
 • Scădere în greutate și lipsa poftei de mâncare
 • Oboseală și iritabilitate

Este important de menționat că aceste simptome pot fi cauzate și de alte afecțiuni, de aceea este crucial să se efectueze o evaluare medicală completă pentru a stabili un diagnostic corect.

Diagnosticul tumorei wilms

Diagnosticul tumorei Wilms implică mai multe etape și investigații medicale. Acestea pot include:

 1. Examinarea fizică și istoricul medical al pacientului
 2. Ecografie abdominală pentru a detecta eventualele anomalii renale
 3. Tomografie computerizată (CT) sau imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) pentru a evalua mai în detaliu tumora și eventualele metastaze
 4. Biopsie renală pentru confirmarea diagnosticului

Odată ce diagnosticul este stabilit, echipa medicală va putea determina stadiul exact al bolii, ceea ce va ghida tratamentul ulterior.

Opțiuni de tratament pentru tumora wilms

Tratamentul tumorei Wilms depinde de stadiul bolii și de particularitățile fiecărui caz în parte. Opțiunile de tratament pot include:

 • Chirurgie pentru îndepărtarea tumorii din rinichi
 • Terapie cu radiații pentru a distruge celulele canceroase
 • Terapie chimioterapeutică pentru a opri sau încetini creșterea tumorii
 • Terapie țintită, care vizează specific anumite mutații genetice

În majoritatea cazurilor, se folosesc mai multe modalități de tratament combinate pentru a maximiza șansele de recuperare a pacientului. Echipa medicală va lucra împreună cu familia pentru a crea un plan de tratament personalizat.

Ce cauzează tumora Wilms?

Cauzele exacte ale tumorei Wilms nu sunt pe deplin înțelese, dar factorii genetici pot juca un rol important în dezvoltarea acestei afecțiuni rare.

Care sunt simptomele tumorei Wilms la copii?

Simptomele pot include durere abdominală, sângerare în urină, febră persistentă, scădere în greutate și oboseală.

Cum se diagnostichează tumora Wilms?

Diagnosticul implică evaluarea medicală, ecografie, imagistică medicală și, uneori, o biopsie renală pentru confirmare.

Care sunt opțiunile de tratament pentru tumora Wilms?

Tratamentul poate include chirurgie, radioterapie, chimioterapie și terapie țintită, în funcție de stadiul și caracteristicile bolii.

Acest articol a avut scop informativ și nu trebuie să înlocuiască sfaturile medicale profesionale. Este important să discutați cu un medic sau specialist în oncologie pentru evaluarea și gestionarea adecvată a tumorei Wilms.


Vezi și:

Asher

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Asher

Lasă un comentariu