Durerile de burtă în sarcina trimestrul 3

Durerile de burtă în sarcina trimestrul 3 reprezintă o experiență comună pentru multe femei însărcinate și pot varia în intensitate și frecvență de la o femeie la alta. Aceste dureri pot fi cauzate de mai multe factori și pot afecta confortul și starea generală a viitoarei mame.

Cauzele durerilor de burtă în trimestrul 3 al sarcinii

Există mai mulți factori care pot contribui la apariția durerilor de burtă în trimestrul 3 al sarcinii. Printre acestea se numără:

 • Creșterea și întinderea uterului: Pe măsură ce sarcina progresează, uterul se extinde pentru a face loc creșterii și dezvoltării fetusului. Această creștere poate provoca presiune și disconfort în abdomenul inferior.
 • Contracțiile Braxton Hicks: Aceste contracții uterine false sunt comune în ultimele luni de sarcină și pot fi simțite ca dureri de burtă temporare și neregulate.
 • Modificări hormonale: Schimbările hormonale din timpul sarcinii pot afecta mușchii și ligamentele din abdomen, ceea ce poate duce la disconfort și dureri.
 • Presiunea asupra organelor interne: Pe măsură ce uterul se extinde, poate exercita presiune asupra altor organe din abdomen, cum ar fi vezica urinară și intestinele, ceea ce poate provoca dureri.

Tratamentul și gestionarea durerilor de burtă în trimestrul 3 al sarcinii

Gestionarea durerilor de burtă în trimestrul 3 al sarcinii poate fi importantă pentru a menține confortul și starea generală a femeii însărcinate. Iată câteva modalități de a trata și gestiona aceste dureri:

 • Odihna și relaxarea: Odihna adecvată și relaxarea pot ajuta la reducerea durerilor de burtă și a tensiunii musculare.
 • Exerciții de respirație și relaxare: Tehnicile de respirație și relaxare pot ajuta la calmarea durerilor de burtă și la reducerea disconfortului.
 • Încălzirea locală sau compresele reci: Aplicarea de căldură locală sau comprese reci pe abdomen poate oferi alinare pentru durerile de burtă.
 • Staționarea în poziții confortabile: Schimbarea pozițiilor și găsirea unei poziții confortabile poate ajuta la ameliorarea durerilor de burtă.

Atunci când să contactați medicul

Este important să comunicați cu medicul dumneavoastră dacă experimentați dureri de burtă severe sau persistente în timpul sarcinii. De asemenea, este recomandat să solicitați asistență medicală dacă durerile sunt însoțite de alte simptome precum sângerări vaginale, febră sau greață severă.

În concluzie, durerile de burtă în trimestrul 3 al sarcinii pot fi un aspect comun al experienței de a fi însărcinată și pot fi gestionate în mod eficient printr-o combinație de odihnă, tehnici de relaxare și tratamente locale. Cu toate acestea, este important să discutați orice preocupări legate de durerile de burtă cu medicul dumneavoastră pentru a exclude eventualele complicații și pentru a primi îndrumare adecvată în gestionarea disconfortului.

Complicații posibile ale durerilor de burtă în trimestrul 3 al sarcinii

În unele cazuri, durerile de burtă în trimestrul 3 al sarcinii pot indica prezența unor complicații medicale care necesită atenție imediată. Aceste complicații pot include:

Complicație Descriere
Pre-eclampsie O afecțiune caracterizată prin tensiune arterială crescută și prezența proteinelor în urină, care poate pune în pericol atât sănătatea mamei, cât și a fătului.
Placenta previa O afecțiune în care placenta acoperă total sau parțial deschiderea cervicală, ceea ce poate provoca sângerări vaginale severe.
Accident vascular cerebral O complicație rară, dar gravă, care poate apărea în timpul sarcinii și care necesită asistență medicală imediată.

Întrebări frecvente despre durerile de burtă în trimestrul 3 al sarcinii

 • Care sunt semnele că durerile de burtă ar putea indica o complicație serioasă?
 • Este normal să simt dureri de burtă în timpul contracțiilor Braxton Hicks?
 • Cum pot face diferența între durerile de burtă obișnuite și cele care necesită asistență medicală?


Vezi și:

Asher

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Photo of author

Asher

Lasă un comentariu